Kokeen suojelija

Kokeen suojelijan ajatuksia

Pohdiskelin taannoin oliko metsästyskoira toiminnassa kaikki ennen paremmin? Tulin siihen tulokseen, että oli ja ei ollut. Sain ensimmäisen suomenajokoiran 1967 ja niitä oli yhtä päätä 43 vuotta. Liityin SAJ:n ainaisjäseneksi 1971. Sain ajokokeiden tuomarikortin joulukuussa 1969 samoin nykyisen vaimoni, joka on sittemmin mm. saanut oman ajokoirankin äitienpäivälahjaksi. Silloin oli kaikki hyvin, paitsi ihan viimeisinä ajokoira vuosina. Silloin ilmestyivät metsästysmaillemme nuo villasukan väriset valtionkoirat, joiden tappamia lampaita oli lähimmillään meidänkin takapihalla.

Ensimmäinen ajava mäyräkoira Omituisen Otuksen Baikal eli tuttavallisemmin PAAVO tuli sekin vaimolle v. 1999. Mäyräkoiran hankintaan vaikutti erityisesti se kun piti Laajan Reiman kanssa järjestellä peurajahteja MMM:n ja silloisen MKJ:n ulkolaisille vieraille. Oltiin molemmat Riistanhoitopiirin palveluksessa ja valkohäntäpeura, erityisesti sarvet sekä tietysti metsästystavat kiinnostivat kovin eurooppalaisten ympäristöministeriöiden virkamiehiä. Siinä samalla opittiin luottamaan mäyräkoiriemme jäljestyskykyyn kun jahdin tiimellyksessä tuli niitä raapaisujakin. Paavon jälkeen meille tuli Punapakan Caliber (Hurri), joka pojat Hurmeenhurjan Isojytky ja Omituisen Otuksen Mortti ilahduttavat vielä nyt vanhoilla päivilläänkin meidän perhettä sekä peuraseuruettamme. Hurrin intohimona oli pedot, joiden jahtaaminen pilasi joitain ajokoesuorituksiakin.

Voisi siis sanoa, että edelleen mäyräkoirakaudellakin on kaikki hyvin. Paitsi kun on ne villasukan väriset, valtion koirat.

Mäyräkoirien metsästyskäytölle tuli merkittävä lisä kun vuoden 1993 metsästyslain muutoksen myötä tuli luvalliseksi metsästää pienillä ajavilla koirilla valkohäntä- ja kuusipeuraa sekä metsäkaurista. Satakunnassa mäyräkoirien käyttö peurojen jahdissa alkoi silloisilla tiheentymäalueilla heti kun siihen tuli laillinen lupa. Kiitos Laajan Reiman ja Vestun Jounin, jotka olivat koirineen valmiita levittämään ”Hyvää sanomaa” silloisen Riistanhoitopiirin metsästysseuroille. Nyt lienee jokaisessa metsästysseurassa peura- ja kaurisjahtia seurojen omilla koirilla ja samojen koirien kanssa etsitään myös kytikseltäkin karanneita.

Tässä vuoden 2021 MÄAJ mestaruuskokeessa koetellaan niiden koirien ajotaitoja, jotka ovat nousseet karsintojen kautta valtakunnan tuuliselle huipulle. Uskon, että koetoimikunta on koemaastoja valitessaan löytänyt tasapuoliset maastot jokaiselle osanottajalle. Sen sijaan ilma on mikä tähän vuodenaikaan sattuu olemaan. Sama kaikille.

Mauri Krusberg

riistapäällikkö, emeritus

ps. ei kai ennen kumminkaan niin kovin paljon paremmin ollut