Ylituomarin tervehdys

Olen Kai Nybonn ja minut on kutsuttu ylituomariksi tämän vuoden mäyräkoirien SM-ajokokeeseen. Haluankin kiittää koetoimikuntaa ja Suomen Mäyräkoiraliittoa tästä kunniatehtävästä. Mestaruuskoe on monelle koirakolle ja harrastajalle vuoden kohokohta, johon kulminoituu kuukausien ja vuosien työ. Parhaista ajosuvuistakaan ei tule voittajaa, ellei koiran harjoittaminen ja koulutus mene kohdalleen. SM-kilpailuun päästäkseen koiralla tulee olla matkassa myös tuuria – piiri- ja lohkokokeiden tulee onnistua ja kaiken mennä kohdalleen.

Tämän vuoden SM-kokeen järjestysvuorossa on Lännen lohko. Lisämausteen tähänkin tapahtumaan tuo jo toista vuotta jatkuva pandemia. Tällä hetkellä koemaastot on suunniteltu Euraan ja keskuspaikka Kokemäelle. Koetoimikunnan kannalta toivon, ettei muutoksia tarvitse viime hetkillä tehdä kokoontumisrajoitusten tai muunkaan takia. Suunnitellut maastot ovat kokeen kannalta ihanteelliset. Peuraa on runsaasti, eikä yhdenkään koiran tulos jää kehnoksi ainakaan sen takia, ettei maastosta löytyisi riistaa. Koirien laittaminen lopulliseen järjestykseen ei tule olemaan helppoa ja erot tulevat todennäköisesti olemaan hyvin pieniä.

Kiinnostuin ajometsästyksestä yli 20 vuotta sitten ja nopeasti kiinnostuksen herättyä suoritin mäyräkoirien ajokokeen palkintotuomarikurssin. Sen hetkiset mäyräkoirani eivät olleet ajavista suvuista ja harrastus pääsi toden teolla vauhtiin haettuani Norjasta ajavalinjaisen mäyräkoirauroksen. Tuon koiran kertova, monipuolinen haukku, periksiantamaton sitkeys ja suoranainen rakkaus ajamiseen toimivat ohjenuorinani vielä tänäkin päivänä. Aktiivinen harrastus omien koirien kanssa, koetoimitsijana, palkintotuomarina ja sittemmin ylituomarina toimiminen ovat jatkuneet siitä asti ja jatkuvat edelleen.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille onnea syksyn kokeisiin ja SM-kilpailuun asti pääsevät koirat ohjaajineen ja tietenkin myös kokeeseen saapuvat palkintotuomarit erittäin tervetulleiksi. Odotan innolla pääseväni maastoon kuuntelemaan huippukoiria eri puolilta Suomea!